Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на..

публикувано на 11.06.18 в 19:45

Ученици от цялата страна на посещение в НДК

Ученици от цялата страна ще посетят Националния дворец на културата, където се провеждат най-важните събития от календара на Българското европредседателство. Първи влязоха учениците от 4-ти "В" клас на 120-о училище, а в залите на НДК ги разведе..

публикувано на 21.05.18 в 14:00

Гръцките медии оценяват високо Българското европредседателство

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза.  Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко..

публикувано на 17.05.18 в 10:55

Мария Габриел: Държавите от Западните Балкани са толкова близо до еврочленството, колкото всяка от тях продължава с реформите

Реформите по цифровизация и технолологичната свързаност в региона ще продължат успоредно с процеса на интеграцията на западнобалканските държави в Европейския съюз. Това посочи еврокомисар Мария Габриел, която участва днес в международната..

публикувано на 16.05.18 в 15:00

Голямо българско хоро се изви за шеста година на Гран плас в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на хорото на Гран плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година.  Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на..

публикувано на 22.04.18 в 18:30

София – световна столица на изкуството от хартия

С две изложби в Националния дворец на културата започна осмото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. А Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA ) ще има тук свой конгрес, който ще съпътства фестивала. Засега такъв..

публикувано на 13.04.18 в 11:05
Зорница Русинова

Очаква се ЕП да приеме Директивата за дългосрочно командированите работници до края на годината

В рамките на Българското европредседателство се постигна предварително съгласие между страните-членки как да се промени Директивата за дългосрочно командированите работници. Компромисът би трябвало да сложи край на по-ниското заплащане на..

публикувано на 29.03.18 в 16:21

Повече средства за цифровизация на икономиката в европейския бюджет, поиска Мария Габриел

Повече средства за цифровизация на европейската икономика в многогодишната финансова рамка след 2020 година, поиска българският еврокомисар  Мария Габриел  по време на международна конференция, посветена на високите технологии в София, като част от..

публикувано на 26.03.18 в 16:43

Туристическа седмица под знака на Българското европредседателство

Настоящата седмица ще премине под знака събития, свързани с туризма и с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На 13 ще се проведе неформална среща на министрите на туризма от Европейския съюз, последвана от среща на високо ниво..

публикувано на 12.02.18 в 12:29

София е домакин на Неформален съвет по конкурентоспособност

В края на тази седмица София ще бъде домакин на Неформален съвет по конкурентоспособност. Две са ключовите теми, по които ще дебатират европейските министри: "Индустрия" и "Научни изследвания". Европейската комисия ще бъде представена от комисаря по..

публикувано на 29.01.18 в 20:05

Бойко Борисов: България не е риск за еврозоната

Щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика. Ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи. Европа има нужда от мир и спокойствие и тогава тя е най-доброто място за живеене . Това каза..

публикувано на 20.01.18 в 16:00

Меркел: Скоро в България постепенно ще започнат да се въвеждат правилата на Шенген

Очакваме много от Българското председателство, то е отлично подготвено от българското правителство. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в България. Мотото „Съединението прави силата“ е точно това мото, от което..

публикувано на 20.01.18 в 15:40
Заседанието на СЕМ, на което бе приет отчетът на БНР.

Паралелно със Срещата на върха на 17 май БНР ще организира форум на електронните медии от Балканите

Съветът за електронни медии прие Отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на Българското национално радио за периода юни - ноември 2017 година. Генералният директор на БНР Александър Велев отчете ползотворен, обезпечен финансово..

публикувано на 16.01.18 в 15:55

Откриха официално Българското председателство на Съвета на ЕС

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше открито на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов". На нея присъстваха председателите на Европейския парламент Антонио Таяни , на Съвета на Европейския съюз Доналд..

публикувано на 11.01.18 в 22:45

„Файненшъл таймс“: България вероятно ще установи, че нейните приоритети не съвпадат точно с тези на останалите страни от ЕС

България поема ротационното 6-месечно председателство на ЕС, но вероятно ще установи, че нейните приоритети не съвпадат точно с приоритетите на останалите страни-членки, пише днес „Файненшъл таймс“.  Вестникът посвещава две статии на българското..

публикувано на 11.01.18 в 18:40

Шест месеца слава

От вчера не само ще запълваме личния си календар ден след ден, но и ще отброяваме шестмесечното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Официалната церемония по откриването ще бъде на 11 януари в Народния театър и още от следващия ден ще..

публикувано на 02.01.18 в 16:25

Жители на Варна и Ловеч споделиха какво мислят за Европредседателството на България

Жители на Варна и Ловеч споделиха пред кореспондентите на БНР какво мислят за Европредседателството на България, какви трябва да са приоритетите, какво трябва да докаже страната ни и какви въпроси трябва да поставим пред евролидерите. Отговорите на..

публикувано на 02.01.18 в 09:30

Министърът на европредседателството и министърът на културата показаха ремонтираните зали в НДК

Приключи ремонтът на НДК в частта, в която ще се провеждат всички срещи и заседания за Българското европредседателство. В празничните дни, вече на спокойствие от придружаващи събития в двореца, ще се направи последно почистване и довършителни..

публикувано на 18.12.17 в 17:08

Перспективите за Балканите и Българското председателство на Съвета на ЕС

Възможно ли е единство на Балканите по пътя им към Европейския съюз? Този въпрос започва да се налага все по-често в публичното пространство. България обяви за свой приоритет по време на Председателството на ЕС бъдещото еврочленство на страните..

публикувано на 25.11.17 в 12:05

Председателството ще се отрази положително на имиджа на България като туристическа дестинация

Представителите на туристическия бранш в България очакват, че българското председателството от началото на следващата година ще се отрази положително на имиджа на България като туристическа дестинация и ще доведе до повече приходи от туризъм и..

публикувано на 02.11.17 в 14:35