Над половината европейци вярват, че ЕС може да се разпадне до 20 години

Над половината европейци вярват, че ЕС може да се разпадне в рамките на 20 години, въпреки огромната подкрепа за общността, каквато не е регистрирана в последния четвърт век, писа „Гардиън“. Във Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия,..

публикувано на 16.05.19 в 14:51

Хронология на евроизборите и смяната на ръководството на институциите

Гражданите на ЕС ще изберат следващата седмица нов Европарламент в първа стъпка от процес, който ще доведе до промяна на ръководството на институциите на общността. Агенция Ройтерс публикува хронология на събитията: 23 май – британци и холандци са..

публикувано на 16.05.19 в 13:50
Франс Тимерманс (вдясно) и Манфред Вебер на дебатите между водещите кандидати са шеф на Еврокомисията в Брюксел.

„Политико“: Тимерманс положи основата на лява коалиция срещу монопола на ЕНП

Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс положи основата на бъдеща лява коалиция - така вестник „Политико“ коментира поведението му на снощния дебат с шестимата негови конкуренти за поста председател  на Европейската комисия, който се проведе в Брюксел...

публикувано на 16.05.19 в 12:03

Кой запали „Нотр Дам“? ЕС се бори с фалшивите новини преди евроизборите

Европейският съюз е започнал координирана борба с фалшивите новини преди евроизборите в края май, но официални лица признават, че има лимити в това, което може да бъде постигнато срещу тази опасност, силно подценявана само допреди няколко години,..

публикувано на 16.05.19 в 10:44
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Трудно е избирателите да направят своя избор от дебат като снощния в Брюксел

На избирателите ще им е трудно да направят своя избор за кого да гласуват от дебат като снощния в Брюксел, заяви пред БНР експертът по въпросите на Европейския съюз Владимир Шопов. Шестима водещи претенденти за поста председател на..

публикувано на 16.05.19 в 10:43
Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Нико Куе (Европейска левица), Ска Келер (Европейска зелена партия), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти) и Манфред Вебер (Европейска народна партия) по време на предизборния дебат в Брюксел.

Оспорван предизборен дебат в Брюксел на водещите кандидати за председател на ЕК

Предизборният дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията завърши. Водещите кандидати за високия пост - на Европейската народна партия Манфред Вебер и на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс се..

публикувано на 16.05.19 в 09:16
Участниците в дебата (от ляво на дясно) - Нико Куе, Ска Келер, Ян Захрадил, Маргрете Вестегер, Манфред Вебер и Франс Тимерманс.

Гледайте дебата между водещите кандидати за председател на Европейската комисия

На 15 май от 21.00 часа средноевропейско време (22 ч. българско) в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще се състои дебатът между шестимата претенденти за поста председател на Европейската комисия. В края на 2018 г. те бяха номинирани от..

обновено на 15.05.19 в 08:30
Проф. Владимир Сабоурин

Проф. Владимир Сабоурин: Найджъл Фарадж се държи като типичен постмодерен плагиатор

Ако ми позволите една литературна аналогия, г-н Фарадж се държи като типичен постмодерен плагиатор. В статията ми в Уикипедия, наистина пише, че ме причисляват към постмодернизма, но аз смятам себе си по-скоро за авангардист, каза пред БНР проф...

публикувано на 14.05.19 в 16:25

Миграцията продължава да притеснява европейците, сочи проучване

Напливът на мигранти към Италия е почти нулев, новите молби за убежище в ЕС са намалели повече от двойно за три години, а в края на 2018 г. приемните центрове в Унгария са приютявали едва трима бежанци. Привидно европейската мигрантска криза..

публикувано на 14.05.19 в 16:23

Льо Пен ухажва крайната десница в Естония

Лидерката на френския Национален сбор Марин льо Пен пристигна днес в Талин като част от „европейска обиколка“ за набиране на подкрепа за крайната десница преди евроизборите в края на месеца, предаде „Юрактив“. Но нейната проруска позиция може да..

публикувано на 14.05.19 в 15:55