Барние може да отнеме от Вебер председателския пост в ЕК

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещият кандидат на Европейската народна партия за следващ шеф на Еврокомисията - баварският евродепутат Манфред Вебер, е изправен пред несигурната подкрепа на националните лидери от ЕНП за номинацията си, коментира „Политико“. Почти сигурно е, че партията му ще бъде най-големият блок в следващия Европейски парламент след изборите през май и така той да си осигури новия пост. Но кандидатурата му е засенчена от слухове, че може да бъде заменен от главния преговарящ на ЕС за Брекзит – френският политик Мишел Барние.

Бивш министър и два мандата еврокомисар, Барние често прави изказвания за визията си за Европа, които отиват отвъд неговите функции относно Брекзит. Той е част от консервативната френска партия „Републиканците“, която е в семейството на ЕНП.

Либерали и социалисти може да се опитат да формират алианс за блокиране на кандидатурата на Вебер и потенциално Барние да остане компромисна алтернатива, коментира изданието.


Свързани новини

Германецът Манфред Вебер е кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия след изборите догодина.

ЕНП избра Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за ЕП

Германецът Манфред Вебер е кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия след изборите догодина. Това реши днес конгресът на партията в Хелзинки. Баварският консерватор Манфред Вебер спечели вота срещу..

обновено на 08.11.18 в 14:59

Манфред Вебер: Европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на Европа

"Европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на Европа, която понастоящем е изправена пред заплахите на Владимир Путин, Доналд Тръмп и Китай, но също и пред заплахи отвътре, от популистите, които искат да разрушат идеята за солидарност и да..

публикувано на 23.09.18 в 19:28