Льо Пен ухажва крайната десница в Естония

Снимка: БГНЕС

Лидерката на френския Национален сбор Марин льо Пен пристигна днес в Талин като част от „европейска обиколка“ за набиране на подкрепа за крайната десница преди евроизборите в края на месеца, предаде „Юрактив“.

Но нейната проруска позиция може да навреди на нейните крайнодесни домакини – Консервативната народна партия на Естония (ЕКРЕ), заяви Таави Ройвас, бивш премиер и водеща фигура в опозиционната Партия на реформите.

Льо Пен „е жив пример как европейския крайнодесен популизъм е силно прокремълско движение“, подчерта в становище Ройвас.

Ключова разлика между Льо Пен и домакините ѝ от ЕКРЕ е анексирането на Крим от Русия през 2014 г. ЕКРЕ критикува силно тази стъпка, докато тя е на друго мнение.

Визитата е организирана от крайнодясната европейска коалиция Движение за Европа на нациите и свободите. Сред неговите членове е италианската „Лига“ и австрийската Партия на свободата.

Льо Пен посети вчера Словакия, за да подкрепи местна крайна десница преди изборите за Европейски парламент.

В края на миналия месец тя предприе пътуване до Чехия, а в неделя протегна ръка на унгарския лидер популист Виктор Орбан и на управляващата в Полша консервативна националистическа партия „Право и справедливост“. На визита в София Льо Пен бе на 3 май.


Свързани новини

Марион Марешал

Племенница на Марин льо Пен ще посети Крим

Племенницата на френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен – бившата депутатка Марион Марешал, ще посети Крим този месец, затвърждавайки връзките си с Русия, която анексира полуострова през 2014 г., предаде АФП. Марешал (29 г.) ще участва в..

публикувано на 04.04.19 в 15:16