Първи обобщени резултати от евровота в 12 страни членки на ЕС се чакат към 21.15 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите обобщени резултати от 12 страни членки се очакват в 21.15 ч. българско време, а първото разпределение на мандатите в новия Европейски парламент - 15 минути след полунощ. Интересен факт е, че в Белгия се провеждат избори „3 в 1“ - европейски, федерални и регионални. 

Пред Европейския парламент има и много палатки, в които различни неправителствени организации провеждат дебати по важни въпроси от дневния ред на ЕС.

Франческо Гуарцоне се занимава с програмата „Еразъм“. Казва, че е направил всичко възможно да накара тези, които са минали обучение по програмата, да гласуват на изборите за Европейски парламент и в момента е тук, за да покаже колко е важен този вот. Определя момента като исторически: „Мисля за тези страни, които искат да се присъединят към Шенген и за онези, които предпочитат стените през свободното движение. Смятам, че сега е моментът европейците да кажат, че това няма да мине и че трябва да се придържаме към най-доброто от европейската политика като солидарността. Трябва да останем единни, тъй като сме по-силни заедно, отколкото разделени“.

На логичното предположение, че не е фен на италианския вицепремиер Салвини, Франческо отговаря лаконично с „не“.

Паоло Вака е генерален секретар на Съюза на европейските федералисти. Посланието, което неговата организация отправя - гласувайте за партии, които са проевропейски настроени. На въпрос на „Хоризонт“ за вероятността  популистите и крайнодесните да станат трета политическа сила в новия Европарламент, Вака отговаря: „На този етап сме оптимисти. Надяваме се, че това няма да се случи и че проевропейските партии ще постигнат далеч по-голям консенсус от този, на който хората се надяват, както и че в полунощ ще имаме положителни резултати“.

„Ако не, проевропейските партии трябва да постигнат споразумение за реформите, които да бъдат осъществени, за да се придвижва Европа напред, въпреки опозицията на популистите и националистите. Мисля, че проевропейски настроените са все още широко мнозинство - и сред политиците, и сред обикновените хора“ казва Вака.

Кристиян Скариварбек е от Европейското международно движение. Определя го като паневропейско, което присъства в около 30 страни, сред които и България. За разлика от Паоло Вака, той е по-сдържан в оптимизма си по отношение на популистите и крайно десните: „Опасността е съвсем реална и всеки трябва да си даде сметка за това. Затова и ние твърдо защитавахме идеята, че трябва да се гласува и се опитахме да мобилизираме хората да го направят за бъдещето, което те искат. Така и повече хора ще бъдат представени в Европейския парламент“. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Манфред Вебер

Манфред Вебер обяви готовност за компромис

Десноцентристкият кандидат за председател на ЕК Манфред Вебер заяви днес, че неговата Европейска народна партия (ЕНП) е готова да направи всички необходими компромиси относно назначението на най-влиятелната фигура в Евросъюза, предаде Ройтерс. Вебер заяви това, след като основните политически групи в Европарламента се съгласиха да продължат да..

публикувано на 28.05.19 в 15:06
Манфред Вебер

Вебер не трябва да бъде шеф на ЕК, смята португалският премиер

Няма условия, според които Манфред Вебер да трябва да стане председател на Европейската комисия, смята португалският премиер социалист Антониу Коща, предаде „Политико“. Според него има „почти пълно отхвърляне“ на Вебер – кандидат на Европейската народна партия за шеф на ЕК – в Европейския съвет, а в „Европарламента германецът създава..

публикувано на 28.05.19 в 13:27

„Политико“: Фронтът срещу Вебер вече се материализира

Манфред Вебер е кандидатът за председател на ЕК от партията, която спечели най-много места на евроизборите, но това далеч не означава, че ще получи поста, коментира „Политико“. Либералите, които се представиха далеч по-добре от предишния вот за ЕП, днес изстреляха първите изстрели в битката срещу претендента на Европейската народна партия за..

публикувано на 27.05.19 в 19:49

Матео Салвини се закани да промени бюджетните правила на ЕС

Победата за крайнодясната „Лига“ на евровота в Италия ѝ дава мандат да работи за данъчни съкращения и борба за промени в бюджетните правила на ЕС, заяви днес нейният лидер – вицепремиерът Матео Салвини, предаде Ройтерс. Партията му спечели 34,3% от вота в неделя – двойно повече от този на съюзника си в управляващата коалиция движение „Пет..

публикувано на 27.05.19 в 16:04
Стив Банън

Стратегът на Тръмп Стив Банън обяви края на евроинтеграцията

Бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън каза, че европейската интеграция е приключила след победите на националистически и популистки партии на изборите за Европейски парламент в Италия, Франция и Великобритания, предаде АП, цитирана от БТА. Според Банън резултатите показват, че европейският център рухва, а..

публикувано на 27.05.19 в 15:46