Стратегът на Тръмп Стив Банън обяви края на евроинтеграцията

Стив Банън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън каза, че европейската интеграция е приключила след победите на националистически и популистки партии на изборите за Европейски парламент в Италия, Франция и Великобритания, предаде АП, цитирана от БТА.

Според Банън резултатите показват, че европейският център рухва, а традиционните десни и леви политики са заменени от битка между „националистически срещу глобалистки“ сили.

По думите му „хората си връщат своите страни . . . това е само началото“. „С времето това ще става все по-силно“, заяви той.

Не е ясно дали различните националистически, популистки и крайнодесни партии в Европа ще могат да сформират единен блок в Европейския парламент. А дори да го направят, те ще са много далеч от постигане на мнозинство, отбелязва АП.

Въпреки това Банън предрече, че „супергрупа“, съставена от евроскептични партии, ще блокира всякакви опити за задълбочаване на интеграцията между държавите в ЕС. „Всеки ден ще е като Сталинград“, каза той, имайки предвид една от най-ожесточените обсади през Втората световна война.


Свързани новини

Стив Банън

Бившият стратег на Тръмп Стив Банън похвали Марин льо Пен

Бившият главен стратег на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън похвали френския крайондесен политик Марин льо Пен за политическото ѝ възстановяване, но каза, че е в Париж като наблюдател на евроизборите, а не като участник в кампанията ѝ,..

публикувано на 20.05.19 в 11:49