ЦИК обяви имената на българските евродепутати в новия ЕП

В ЦИК официално обявиха и връчиха удостоверенията на избраните членове на Европейския парламент от България.
Снимка: БТА

ЦИК обяви официално имената на 17-те български евродепутати в новия Европарламент. На тържествена церемония те получиха удостоверенията си за избор. 

След като първите двама в листата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от евродепутатските си места, пратениците на ДПС в Европарламента са Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева. Евродепутатите на БСП Елена Йончева и Петър Витанов ще се откажат от местата си на депутати в Народното събрание. 

Късно вечерта в сряда ЦИК обяви окончателните резултати от произведените на 26-и май избори за членове на Европейския парламент. Комисията оповести и разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Пет политически сили изпращат евродепутати: ГЕРБ - шестима, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО-Българско национално движение - двама, и Обединение "Демократична България" - един.

Стана ясно и разпределението на предпочитанията за отделните кандидати по кандидатските листи. С най-много преференции от всички кандидати е водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел, следвана от водача в листата на БСП Елена Йончева. 

Заради преференциите се стигна до размествания в две от листите на петте политически сили, които класират евродепутати. В тази на БСП Сергей Станишев от пето се изкачи до второ място, а в листата на ВМРО Андрей Слабаков от четвърта се премести на втора позиция.

Вчера изтече и срокът, в който избран евродепутат може да се откаже.

Петър Витанов от левицата обясни пред БНР какви каузи и приоритети ще защитава в ЕП:

"Вярваме, че сме носители на промяната наистина. Убедени сме в това нещо. Европейският съюз трябва да бъде по-социален, трябва да бъде по-справедлив и отиваме да отстояваме тези каузи".

Александър Йорданов от СДС беше категоричен:

"Лични приоритети нямам. Моите приоритети, това са приоритетите на България такива, каквито успее да ги формира политиката на правителството, политиката на Съюза на демократичните сили".

Ангел Джамбазки от ВМРО заяви:

"На първо място ще трябва да продължим битката за пакета "Мобилност", да договорим разумни условия, които да не ощетяват българските превозвачи. Предстои ни, разбира се, и разговор за селското стопанство, за субсидии. Предстои ни, разбира се, и вечната тема за нелегална миграция и защита на българския интерес в тази тема".

Ето и имената на новите български евродепутати (по азбучен ред):

ГЕРБ

Александър Йорданов

Андрей Ковачев

Андрей Новаков

Асим Адемов

Ева Майдел

Мария Габриел

БСП за България

Елена Йончева

Иво Христов

Петър Витанов

Сергей Станишев

Цветелина Пенкова

ДПС

Атидже Алиева - Вели

Илхан Кючюк

Искра Михайлова

ВМРО

Ангел Джамбазки

Андрей Слабаков

Демократична България

Радан Кънев


ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно: ГЕРБ - 6, БСП- 5, ДПС - 3, ВМРО - 2, ДБ - 1

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите за българските евродепутати късно снощи. ГЕРБ ще изпрати в Европарламента 6-ма представители, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО ще има двама евродепутати, а Демократична България - един. Размествания заради преференциите има само в две от листите на петте партии,..

публикувано на 30.05.19 в 07:32

При 100% обработени протоколи: 31,07% за ГЕРБ, 24,26% за БСП, 16,55% за ДПС, 7,36% за ВМРО и 6,06% за ДБ

При 100 процента обработени протоколи при първоначалното им въвеждане междинните резултати на евровота сочат 31,07 процента за ГЕРБ, 24,26% за БСП, 16,55% за ДПС, 7,36% за ВМРО и 6,06% за "Демократична България". Според данните на ЦИК избирателната активност на евровота е била 33,27 процента.  От ЦИК уточниха, че при повторната обработка и след..

публикувано на 28.05.19 в 16:28

Андрей Слабаков може да стане евродепутат

Кандидатът за евродепутат на ВМРО Андрей Слабаков е получил достатъчно преференции, за да влезе като втори кандидат от листата в новия ЕП. Това съобщи за БНР заместник-председателят на партията Искрен Веселинов. ВМРО може да получи два мандата на база на правилото за разпределение на по-големия остатък от гласове, уточни Веселинов. Дали това..

публикувано на 27.05.19 в 22:17

Пет партии изпращат депутати в ЕП

Пет партии ще изпратят свои представители в Европейския парламент (ЕП). При обработени 74.92% от протоколите на секционните комисии ГЕРБ получава 30.62% от гласовете. Това показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). БСП е с резултат от 24.59%, ДПС - 15,01%, а ВМРО - с 7.76%. За "Демократична България" са гласували 6.82% от..

обновено на 27.05.19 в 09:25

"Галъп": "Демократична България" все още е на ръба

„Все още остава висящ въпросът около „Демократична България“, която има шанс да вземе, но има шанс и да не вземе мандат - все още е на ръба“, каза за БНР Светлин Тачев - социолог от агенция „Галъп Интернешънъл“. Той отчете работата на агенцията като много добре свършена и обясни разминаването в данните, дадени от моментната картина между..

публикувано на 27.05.19 в 08:40