ЕК планира 14 милиарда евро инвестиции в дигитални услуги

Снимка: Архив
Данъчните власти в Гърция ще конфискуват активи на фирми и частни лица, които не изпълняват своите данъчни задължения към бюджета. Властите в Атина ще издават предупреждения за конфискация, ако данъкоплатците имат задължения над 10 000 евро и не ги уредят в 20 дневен срок. Това е поредният ход на гръцкия кабинет в борбата му за ограничаване на данъчните измами в силно задлъжнялата членка на еврозоната. По груби изчисления неплатените данъци и осигуровки към гръцкото правителство възлизат на около 60 милиарда евро, което представлява огромна дупка в бюджета.

След успешното проектно сътрудничество между държавите - членки на Европейския съюз в сферите на икономиката, националните администрации, науката, частния и обществените сектори, транспортния и редица други сектори, Европейската комисия планира инвестиции от близо 14 милиарда евро за по-нататъшното развитие на трансграничните публични дигитални услуги. Новият проект ще носи името "e-SENS" или Опростени Европейски Електронни Мрежови Услуги и ще помага за развитието на обществените дигитални услуги. Крайната цел на проекта е да улесни както правителствата, така и гражданите в правенето на бизнес в единния пазар, а също и намаляването на бюрокрацията.

Една от основните сепаратистки партии в испанската провинция Каталуния се включи в спора за Гибралтар между Мадрид и Ландон, като изрази съчувствие към "тормозените" жители в британската територия. Лявата републиканска партия ERC, която е коалиционен партньор в регионалното правителство на Каталуния, изпрати становище до премиера на Гибралтар Fabian Picardo, в което изразява възмущението си от неадекватното поведение на испанското правителство. Напрежението между Испания и Великобритания по отношение на Гибралтар е в най-високата си точка от години насам заради спорове по отношение на риболовните райони и граничния контрол.
По публикацията работи: Св. Козловски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!