Дейселблум: Гърция ще има нужда от допълнителна помощ догодина

Снимка: Архив
Ключов индекс за икономическата активност в еврозоната се е повишил повече от очакваното през август, достигайки най-високото си ниво за последните 2 години. Индексът "Пи Ем Ай" на консултантската компания „Маркит” измерва активността в сектора на услугите и промишлеността. През най-ваканционния месец на годината индексът е достигнал 51,7 пункта срещу 50,5 през юли, като анализаторите очакваха нивото да не надвиши 51 пункта. Повишението се тълкува като знак, че икономическото възстановяване в еврозоната се ускорява. "Ако тази тенденция се потвърди, през третото тримесечие еврозоната трябва да отбележи най-силния си икономически растеж от пролетта на 2011-та година, заяви икономист от компанията.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум смята, че Гърция ще има нужда от допълнителна помощ догодина. Пред холандския вестник "Хет финансиеле дагблад" Дейселблум изтъква, че "проблемите в Гърция няма да бъдат решени през 2014 година, така че ще трябва да се направи нещо повече". Холандският финансов министър каза това по повод изразеното от германския му колега Волфганг Шойбле мнение, че скоро Гърция ще има нужда от нов заем. Управителят на Бундесбанк Йорг Асмусен заяви междувременно, че никакви разговори за допълнителна помощ за Гърция не трябва да се провеждат преди пролетта. Тогава ще стане ясно дали Гърция е постигнала първичен излишък за тази година.

Изпадналата в рецесия Испания съобщи за рекорден брой туристи през юли. Близо 8 милиона чужди туристи са посетили страната миналия месец, което е скок от почти три процента в сравнение с миналата година. Най-голямо е увеличението в броя на почиващите от скандинавските държави като Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция. Туристическата индустрия представлява около 11 процента от испанската икономика.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!