ЕС тайно е доставял пари на Гърция, твърди в. "Дейли мейл"

Снимка: Архив

Европейският съюз тайно е доставял пари на Гърция, докато страната се е тресяла от криза, а банките й са се разпадали, твърди британският в. "Дейли мейл". Това е ставало с тайни полети, като самолети са доставили на южната ни съседка десет милиарда евро. Доставките са започнали през 2011-а г. и са се осъществявали до Атина и Ларнака.

В материала се цитира високопоставен представител, който твърди, че това е било правено, тъй като Гърция буквално била останала без свежи пари през юни 2011-а г. Гърците са теглели по един-два милиарда евро на ден от банките, а страната им е трябвало да изпраща военни самолети до Италия, за да натоварят напечатаните банкноти, казал същият представител.

Тайната операция продължила, без никой да забележи, а стойността на книжните пари, циркулиращи в Гърция, се била удвоила от 19 млрд. евро през 2009-а г. на 40 млрд. евро през септември 2011-а г. До лятото на 2012-а г. общата сума е нараснала на 48 млрд. евро, от които последните десет милиарда евро, а може би и повече, са стигнали до Гърция с помощта на тези тайни въздушни полети, твърди още британският вестник.

Македонските социалдемократи отхвърлиха плановете на премиера Никола Груевски за предсрочни избори, съобщава скопският "Утрински весник". Вотът беше предложен като решение за излизане от политическата блокада, която възникна заради провала на комисията, разследваща събитията във и пред македонския парламент на 24-ти декември миналата година.

Груевски посочи утрешната дата като последен срок за насрочване на избори на 13-и октомври, или три дни преди публикуването на доклада на Европейската комисия за Македония.

Вестник "Вечер" коментира, че Социалдемократическият съюз още веднъж е поставил Македония в залог на своите партийни интереси. За да се защити авторитетът на бившия лидер Бранко Цървенковски и на депутатите от Съюза, които създадоха хаос в парламента на 24-ти декември миналата година, както и за да се осигури коз за политическа употреба на събитията, те решиха да блокират работата на разследващата комисия, отбелязва изданието. Поради това Македония губи една от най-важните си точки - препоръката на Европейската комисия за начало на преговори за членство в Европейския съюз, пише още вестник "Вечер".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!