Е. Господинов: Голяма част от помощите за Сирия трудно достигат до хората, имащи нужда от тях

Снимка: Архив
По оценки на ООН броят на сирийците потърсили обежище в други страни ще достигне 3, 5 млн. дупи до края на годината. Две години след началото на конфликта насилието и човешката трагедия в Сирия не стихват, а хуманитарната криза се разраства с всеки изминал ден. ЕС вече е заделил повече от 300 млн. евро за борба с хуманитарната криза в страната. Наскоро депутатите в ЕП подкрепиха предоставянето на още 19,5 млн. евро за храна, подслон и лекарства.

Специалният съветник на еврокомисар Кристалина Георгиева – Енчо Господинов заяви: Хората в Сирия имат нужда от спокойствие и от надежда за мир. /.../ От началото на кризата ЕС е предоставил 1,3 млрд. евро в помощ за Сирия. Проблемът е, че голяма част от тези помощи трудно достигат до хората, които имат нужда от тях.

По думите му една от причините са постоянните нападения над хуманитарните работници: Защитата на хуманитарните работници не се спазва. Само тази година над 20 хуманитарни работници на Сирийския червен полумесец са убити. Линейките и конвоите биват нападани и от двете страни.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!