Нови правила за ипотечните кредити в ЕС

Снимка: Архив

Предсрочното погасяване на ипотечните кредити за жилища в ЕС занапред ще бъде без лихва. Това предвижда нова директива за ипотечните кредити, която получи предварително одобрение от Европарламента на 10 септември, а окончателното гласуване бе отложено, за да се провери дали законодателството ще бъде приложено правилно навсякъде в ЕС. какво предвижда проектодирективата.

Гражданите ще трябва да получават сравнима информация за наличните предложения и да бъдат запознати с общите разходи и дългосрочните последици от тегленето на кредита. Кредитните условия, които се предлагат на кредитополучателите, ще трябва да отговарят на тяхното финансово положение и да отчитат техните перспективи и потенциални рискове. Гражданите ще разполагат със седем дни за обмисляне преди подписването на договора и право на отказ в рамките на 7 дни след това.Към проектодирективата, изготвена от ЕК, евродепутатите добавиха нов текст, който посочва, че връщането на обезпечението ще бъде достатъчно за погасяването на задължението, ако кредитополучателят и кредитната институция изрично са включили такава клауза в договора.

По думите на банкера Виолина Маринова, проектодирективата за ипотечните кредити се обсъжда от пет години. Според Маринова, въвеждането на новите правила ще оскъпи кредитите, тъй като рискът за банките се увеличава, а това неминуемо ще доведе до покачване на лихвите. Банкерката прогнозира, че с отпадането на лихвата за предсрочно погасяване на кредита няма да доведе до ръст на предсрочно върнатите заеми. Опитът с отпадането на таксата при потребителските кредити показва това.

По публикацията работи: Д.Големинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!