ЕК предлага безплатен роуминг в Евросъюза от догодина

Снимка: Архив
Европейската комисия предлага мобилните разговори в рамките на Евросъюза да станат безплатни от следващата година. Предложението е част от пакет законодателни промени, свързани с пазара на телекомуникационни услуги. Планира се още разговорите от стационарни телефони да бъдат таксувани като междуградски разговори. Според Комисията реформата ще позволи на телекомите да се развиват по-добре, тъй като в момента този пазар е разделен на 28 отделни части.

Мерките за икономии в Европа може да поставят милиони хора в риск от бедност, предупреди неправителствената организация "Оксфам". Според нея в риск от бедност до 2025 година може да попаднат 146 милиона души, което е близо една трета от сегашното население на ЕС. Организацията призова финансовите министри на ЕС, които утре ще се съберат за двудневни неофициални разговори в Литва, да преразгледат курса.

Великобритания ще продължи да управлява ключовата междубанкова лихва ЛИБОР, твърди британският вестник "Файненшъл таймс". ЛИБОР отразява средния процент, при който 16 банки от лондонското Сити си отпускат взаимно кредити във водещи световни валути. На фона на скандала с манипулирането на тази лихва от водещи банки в Ситито се появиха твърдения, че надзорните органи на ЕС могат да отнемат на британската столица статута й на оператор на ставката и да го прехвърлят на Париж. Вероятно ЕК ще привлече в управлението на показателя група от инспектори от страните членки на ЕС, които обаче нямат да имат решаващо право на глас.
По публикацията работи: Н.Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!