Червеняков: Преди 3 месеца разплатените средства бяха 27%, сега са 35%

Снимка: Архив

Не трябва да създаваме първа и втора класа европейско членство, каза в интервю за БНР председателят на ЕК Жозе Барозу. ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа и ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни. Вярвам в единството на Европа и вярвам, че сме по-силни, когато сме единни, беше категоричен той. Коментирайки членството на България в ЕС, Барозу отбеляза, че присъединяването ни е помогнало да се ускорят много важни реформи.

В същото време в писмо на комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан нагорещи дебата в българския парламент за управлението и ползването на еврофондовете. От съдържанието на писмото стана ясно, че ЕК настоява за силна и ефикасна координация на еврофондовете и че тя е наложителна. Говорейки за необходимостта от единно управление, ЕК препоръчва ресорен министър или вицепремиер, който да отговаря само за еврофондовете.

На заседанието на парламентарната ресорна комисия в сряда вицепремиерът Зинаида Златанова даде да се разбере, че на този етап не се обмисля промяна в модела на управление на еврофондовете, за да няма сътресения в системата.Различия в позициите на депутатите и на правителството се усетиха и по време на петъчния дебат в НС.

Темата коментира в предаването "Неделя 150" Младен Червеняков – председател на Комисията по европейските въпроси в НС.

Дебатът за европейските фондове може да бъде полезен за България само при спазването на две предварителни условия. Първото е всички да сме убедени, че подписването на споразумението за партньорство и неговото оформяне в най-подходящ за България вид са от ключово значение за развитие на страната ни, тъй като очакваме около 65% от капиталовите вложения в страната в следващите 7 години да дойдат по линия на европейските фондове. Второто условие е да има минимален национален консенсус. При тези две условия бих казал – търси се някакво разделение, но едва ли ще се намери.

По думите му притесненията на Златанова са били, че създаването на един общ координиращ орган може да затрудни следващия програмен период още при самото му стартиране.

Редица от страните-отличнички, които в този програмен период са се утвърдили като страни с най-висока степен на усвояемост на фондовете, възприеха формата на единен орган.

Преди 3 месеца разплатените средства бяха 27%. Към 1 септември те са 35%., подчерта Червеняков. Според него България трябва да насочи усилията си към така наречения догонващ растеж за сметка на интелигентния приобщаващ растеж: Това, което може да бъде подобрено в преговорите със съответните генерални дирекции на комисията, които предстоят, е да се подобрят мерките, програмите, осите и т.н., за да се покаже за какво точно България иска да изразходва тези средства. В това дооформяне аз виждам това, което предстои в следващия период до финализирането на споразумението за партньорство.

Не виждам какви обяснения дължим на Брюксел по отношение на механизма за координация и управление на еврофондовете, и по създаването на съответните административни структури. Разбира се, ние трябва да обясняваме, но не по някакъв начин да се оправдаваме и да приемаме готови решения. Брюксел няма да ни даде готови решения, коментира Червеняков. 

За номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС Червеняков каза: За мен беше ясно още тогава, че това е едно неудачно назначение и ще доведе до сериозни проблеми. Да се надяваме, че тези уроци са научени. Разбира се, от кадрови грешки никой не е застрахован.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!