През 2013-а България заема 58-о място по защита на интелектуалната и физическата собственост

Снимка: Архив

През 2013-а година България заема 58-о място сред 131 страни по защита на интелектуалната и физическата собственост. Това показват данни на Института за пазарна икономика, който за поредна година представи международния индекс "Право на собственост". Индексът обхваща страни, представляващи 98% от световния брутен вътрешен продукт и 93% от населението на земята. Финландия продължава да води класирането за 7-а поредна година. От страните-членки на ЕС единствените две с по-нисък резултат от този на България са Гърция и Румъния. 

Индексът изследва защитата на правото на собственост по света, анализирайки три основни области: политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Въпреки слабото повишаването на резултата на България спрямо миналогодишното издание на индекса, за последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост - каза Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона. Представянето на България не е изненадващо и заради широкоразпространената корупция, особено по високите етажи на властта.

В резултатите от индекса България традиционно показва най-добри резултати по показателя "Право на физическа собственост". Подобрението в тази категория спрямо миналогодишното представяне е вследствие на слабото подобрение на оценките за регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на собственост. Въпреки това защитата на правото на физическа собственост не отбелязва значим ръст.

В България все още липсва ефективна патентна защита, а пиратството на авторското право е широко разпространено. Основните причини за ниските резултати се коренят в тромавото законодателство и неефективността на съдебната система. Това са и основните реформи, които трябва да се предприемат в България, според Зорница Славова, защото както недвусмислено показва индексът, защитата на правото на собственост е равнозначно на по-големи доходи и по-бърз икономически растеж.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

www.euranetplus-Inside.eu


 

По публикацията работи: Веселина Миланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!