ЕК подготвя завръщането на ядрената енергетика на Стария континент

Снимка: Архив

Европейската комисия подготвя завръщането на ядрената енергетика на Стария континент. В бъдеще енергийните компании ще могат да получават субсидии за нови атомни електроцентрали, както и производителите на зелена електроенергия. И двата вида енергия са "нисковъглеродни", твърдят защитници на тезата, запознати с проекта за нова директива на европейския комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния. В документа разширяването на ядрената енергетика се определя като основна цел на Европейския съюз. За постигането на тази цел може да има нужда от субсидии специално за "създаването и експлоатацията на атомните електроцентрали", пише в проекта. Описани са и набор от правила, които да определят ясно условията за субсидии. Сред тях - властите да доказват, че централата е необходима за сигурното електрозахранване на страната, както и че разходите са твърде високи, за да може проектът да се финансира частно.

Дали Еврокомисията ще успее да се наложи при прилагането на директивата - е отворен въпрос. Срещу тази идея реагираха незабавно европейските зелени. Ясни са и част от позициите на европейските правителства - против е Германия, подкрепа дават Великобритания, Франция, Литва и Чехия.

Успоредно с този дебат върви и другия - за дълготрайното подобряване на ядрената сигурност в Европейския съюз. Проектодиректива, представена от комисаря по енергетика на Йотингер, предлага въвеждане на система за редовни европейски партньорски проверки, повишаване на прозрачността по въпросите на ядрената сигурност и укрепване на правомощията на националните регулаторни органи. Директивата трябва да бъде приета от Европейския съвет до края на следващата година. След това държавите-членки ще имат на разположение 18 месеца, за да я транспонират в националните си законодателства.

Красимира Илиева от Българското ядрено дружество коментира в предаването "Преди всички" настоящето и бъдещето на ядрената енергетика в Европа при цялата полюсност към темата, от която не прави изключение и България.

Експерти ще дебатират на международна конференция по темата ядрена енергия за хората. Организатор е Българското ядрено дружество в партньорство с Българския атомен форум и Европейското ядрено дружество. Целта е обмяна на идеи и опит в ядрената област, приложенията й в енергетиката, медицината, опазването на околната среда.

Цялото интервю с Красимира Илиева чуйте в звуковия файл.

Още европейски новини - www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: Силвия Великова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!