Холандски министър за последиците от трудовата миграция на българи и румънци

Снимка: Архив

Британски бойни кораби пристигнаха днес в Гибралтар за планирани учения на фона на напрежението между Лондон и Мадрид около средиземноморския анклав. Въпреки че британските, испанските и гибралтарските власти заявиха, че пристигането на бойната група е планирано отдавна, някои в Испания смятат това за провокация.
Британски коментатори, определяйки идването на "Уестминстър" като "символичен жест", същевременно отбелязват, че Лондон и Мадрид "напълно съзнават, че са съюзници в Европейския съюз и НАТО". Изграждането от страна на Гибралтар на изкуствен риф от бетонни блокове, за който испански рибари твърдят, че блокира достъпа им до определени води, накара Испания да затегне граничните проверки. Това от своя страна предизвика дълги опашки от работници и туристи на влизане в Гибралтар. Испания има претенции към тази територия с население от едва 30 000 души, която отстъпва на Великобритания по силата на договор преди 300 години.



Холандският министър на социалните грижи и заетостта Лодевейк Асхер призова Европейския съюз да се фокусира върху "отрицателните последици" от трудовата миграция от Румъния и България в момент когато нови проучвания сочат, че страхът от масов наплив е пресилен, пише "ИЮ Обзървър". "В Холандия оранжевият код се издава, когато нивото на реките стане застрашително високо. Време е за подобна тревога, а именно, че свободното движение на хора в ЕС понякога има
отрицателни последици", написа Асхер в статия за холандския вестник "Фолкскрант". Написана в съавторство с Дейвид Гудхарт, който е британски застъпник за ограничения върху имиграцията, статията изтъква дъмпинга в заплащането, експлоатацията и "изтласкването" на местните работници като "основни странични ефекти" от свободата на движение на работници от ЕС.
По публикацията работи: Р.Каменски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!