Пакистанска ученичка номинирана от ЕП за наградата "Сахаров"

Снимка: Архив

Само преди дни депутати от Европейския парламент номинираха няколко кандидати за наградата на "Сахаров". Сред тях е и 16-годишната пакистанска ученичка Малала Юсуфзай, която оцеля след масова стрелба в училището, в която други дечица загинаха. В нейна чест през юни бе обявен Световен ден за Малала. Да си припомним нейната забележителна реч в Организацията на обединените нации:

Нека започнем глобална битка срещу бедността и тероризма. Нека се въоръжим с нашите книги и писалки. Те са най-мощното оръжие. Едно дете, един учител, един учебник и една писалка, могат да променят света. Образованието е единственото решение. Образование преди всичко!
Нейната впечатляваща реч пред света бе и първото й послание за опрощение:

Талибаните простреляха лявата ми страна. Те стреляха и по мои приятели. Те мислеха, че куршумите ще ни изплашат. Но сгрешиха. Аз искам образование и за децата на талибаните. Дори и да имах пушка в ръцете си, а те са пред мен, аз не бих стреляла срещу тях, каза смелата Малала.
Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ е създадена през 1985 година от Европейския парламент и се връчва на необикновени личности и организации за постижения в защита на човешките права и свободи.
Сред номинираните тази година е и Едуард Сноудън, за когото лявоориентираните партии твърдят, че рискувайки живота си е доказал съществуването на глобална система за онлайн следене, което нарушава основните човешки права.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: М.Бонева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!