ЕК: Въвеждането на такси по границите между страни от съюза е незаконно

Снимка: Архив
20.08.2013 г. - 06.45ч. - Евроновини
Предаване: "Преди всички", Хоризонт
Автор: Светослава Кузманова

Европейската комисия заяви, че налагането на данъци или такси по границите на държави - членки на Европейския съюз, ще е незаконно, предаде "Франс прес". Комисията визира въвеждането на такса за преминаване през границата между Испания и британската територия Гибралтар.
„Ако се наложи, ЕК ще предприеме действия, за да е сигурна, че европейското право ще бъде спазено”, предупреди говорителят на комисията Оливие Байио.
Изявлението бе направено във връзка с изказване на испанския външен министър, който посочи, че Мадрид може да наложи такса от 50 евро на границата си с британската територия.

Европейската комисия иска измененията в Закона за защита на данните в Евросъюза да бъдат приети най-късно до пролетта на 2014 г., заяви прессекретарят на комисията Мина Андреева, цитирана от "Франс прес". През януари 2012 г. Комисията предложи реформа на правилата, част от която е изискването всички неевропейски компании, предлагащи продукти и услуги на потребителите в Европейския съюз, изцяло да съблюдават законодателството на блока за защита на информацията. Беше предложено и въвеждане на санкции в случай на нарушения.
По публикацията работи: Св.Кузманова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!