Полицията в 25 държави от ЕС започна операция по контрол на скоростта по пътищата

Снимка: Архив
20.08 - Евранет+

"Европейската комисия трябва светкавично да се ангажира и правителството да поиска тя да се заеме със случая с турските транспортни такси", каза основателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев във връзка с таксите, които въвежда турската страна за чуждите превозвачи. „Ако реципрочните мерки бъдат наложени от страна на целия Европейски съюз, само тогава ще свършат работа. Ако комисията протака и не вземе категорично решение, много хора ще се запитат за какво ни е членството в Европейския съюз", добави Василев.


Полицията в 25 държави в Евросъюза започна операция за контрол на скоростта на автомобилите по магистралите и в градовете на Европа. Това съобщи президентът на сдружението на европейските пътни полиции Коан Рикур. В рамките на акцията са активирани почти всички стационарни радари по пътищата едновременно, полицията разполага мобилни екипи с портативни устройства за измерване на скоростта по най-оживените места, а за контролиране на ключовите транспортни артерии се използват дори хеликоптери и самолети.
При подобна операция миналата година в цяла Европа бяха глобени 625 500 нарушители, вдигнали скорост над разрешената, напомня ИТАР-ТАСС.


Европейската комисия иска измененията в закона за защита на данните в ЕС да бъдат приети най-късно до пролетта на 2014 г., заяви пред агенция "Новости" прессекретарят на ЕК Мина Андреева. През януари 2012 г. ЕК предложи реформа на правилата за защита на данните в ЕС и по-специално всички неевропейски компании, които предлагат продукти и услуги на потребителите в ЕС, изцяло да съблюдават законодателството на блока за защита на информацията. Беше предложено и въвеждане на санкции в случай на нарушения.
По публикацията работи: А.Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!