България - сред страните с най-ниско равнище на държавен дълг

Снимка: Архив
23.07.2013 г. - 06.45ч. - Евроновини
Предаване: "Преди всички", Хоризонт
Време:1.16
Автор: Анелия Иванова

България е сред страните с най-ниско равнище на държавен дълг като процент от брутния вътрешен продукт в Европейския съюз, показват данните на европейската статистическа служба. В края на първото тримесечие на тази година държавният дълг на България е бил 18 процента от БВП, като с по-нисък показател е само Естония - 10 на сто. На другия полюс са държавите, най-силно засегнати от кризата в еврозоната.
ЕС препоръчва страните -членки да поддържат равнище на държавен дълг от 60 процента от БВП - цел, която не е спазена от 14 държави от валутния съюз, отбелязва ДПА.
-----
Най-голямата оценка на членството на Великобритания в ЕС от 40 години стигна до заключението, че то е повишило икономическия й растеж и е подпомогнало потребителите, но също така показва необходимостта от запазване на контрола над собствената данъчна политика, предаде Ройтерс. Първите шест от общо 32-та доклада за отношенията на Великобритания с ЕС ще послужат като основа при предоговарянето на ролята на страната в Европа от премиера Дейвид Камерън преди референдума за членството, който той обеща да проведе до края на 2017 година.
-----
Японското правителство се намеси в дебата за членството на Великобритания в Европейския съюз, пише в. ”Таймс”. Токио е на мнение, че японските компании инвестират във Великобритания, защото смятат страната за врата към европейските пазари и евентуално излизане на Обединеното кралство от Евросъюза би означавало 130,000 работни места по-малко.
По публикацията работи: А.Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!