ЕП излиза в лятна отпуска до 25-и август

Снимка: Архив

Европейският парламент излиза в лятна отпуска до 25-и август включително. По-малко от година преди следващите избори за Европарламент през май предстои усилена работа по довършване на доста закони. Депутатите трябва да приемат решения до края на годината за бюджета на Европейския съюз за периода 2014-2020-а година, за банковия съюз, за защитата на личните данни и други. Още в първите седмици след лятната почивка Европарламентът ще гласува новите по-строги правила за тютюневите продукти. От здравната комисия предлагат опаковките на цигари и тютюневи изделия да станат по-малко рекламни и да се забранят ароматизираните тютюни. Линда Макейвън от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите пояснява:

Основната цел на предложенията е да се спре увеличаване броя на пушачите. Почти всяка от мерките е да се спре индустрията да произвежда продукти, ориентирани към младежите и децата. Продукти като пакети, наподобяващи червило, цигари с аромат на кафе, ягодови или ментолови цигари, привличащи нови пушачи.

Мишел Ривази от Европейския свободен алианс допълва:

Вървим в правилната посока, но трябва да продължим. Ще има пакет от мерки, сред които синхронизиране цените на цигарите. Като излезете от рамките на Европейския съюз, цигарите са на цената на билет за градския транспорт.

Друг важен доклад, който ще бъде разгледан по време на първото пленарно заседание след лятото, е предложението за насърчаване на производството на по-екологосъобразни биогорива. Корин Льопаж от Алианса на либералите и демократите за Европа обяснява идеите за баланс между икономика и екология:

Трябва да ограничим първото поколение биогорива, които предпоставят избора храна или гориво, да насърчим отглеждане на второ и трето поколение биогорива, които не засягат терени за отглеждане на култури, използвани за хранене. Трябва да предвидим и време за адаптация на производителите, за да не спада трудовата заетост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!