Европейската комисия предложи да бъде сложен таван на банковите такси при плащане с карти

Снимка: Архив

Броят на хората, които се обръщат против Европейския съюз нараства, според изследване, проведено от Европейската комисия, пише британският вестник „Дейли Експрес”.

60% от гражданите на Европа нямат доверие в състоящия се от 28 държави блок. Според данните 83% от кипърците, 80% от гърците и 75 % от испанците не вярват на Евросъюза. Във Великобритания този процент е 68.
Това е най-високото ниво на недоверие, от началото на проучванията през 2004 година, отбелязва изданието.

Европейската комисия предложи да бъде сложен таван на банковите такси, налагани при плащане с кредитна или дебитна карта, което би намалило разходите на потребителите, съобщи Ройтерс. Освен това ще се забранят допълнителните такси, които се начисляват от някои търговци при плащания с карта. Изчисленията показват, че ограничението върху допълнителните такси ще спестява на потребителите 730 млн. евро годишно, а слагането на таван на таксите като цяло - 6 млрд. евро на търговците на дребно, посочват от Еврокомисията.

Предвижда се новите правила да ограничат таксите, налагани от банките, до 0.2 на сто върху стойността на транзакцията, извършена с дебитна карта, и 0.3 на сто - с кредитна карта.

Новото законодателство може да влезе в сила към края на следващата година, след като бъде одобрено от Европейския парламент и от отделните страни - членки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!