АФИС: В следващите 3 до 5 години е възможно между 200 и 250 000 българи да напуснат страната

Снимка: Архив

В следващите 3 до 5 години ние допускаме, че е възможно между 200 и 250 000 българи да напуснат страната. Това число е много условно, тъй като няма как да предполагаме каква ще е икономическата ситуация в следващите години в България и ЕС. Това заяви в предаването "Нещо повече" социологът Стефан Георгиев от Агенция АФИС. Според него няма нищо фатално в това и няма място за притеснение.

Ако преди 4-5-6 години основните предпочитани дестинации бяха държави като Испания, Италия, Гърция, в момента имаме трансформация, вероятно поради фактори пряко свързани с икономическата криза. Сега държави като Великобритания и Германия със сигурност са по-предпочитани дестинации за емиграция.

Българите, които декларират намерение да напуснат в посока Германия и Великобритания, са значително по-квалифицирани и по-образовани отколкото тези, които заявяват намерение за емиграция спрямо Испания, Италия, Гърция и другите южни страни. Като че ли германците и англичаните няма за какво толкова да се тревожат. По скоро лошите новини са за нас българите.

Георгиев подчерта, че голяма част от хората, заявили някакво намерение за напускане на страната, са висшисти: Притеснението е за нас българите от гледна точка на това, че голяма част от образованите млади хора у нас в един или друг момент може би ще напуснат България.

Социологът изтъкна още, че мнозинството българи заявяват, че ако напуснат страната, със сигурност ще търсят начин да работят легално.

Георгиев добави, че и политическата нестабилност оказва влияние на нагласите на хората.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!