Брюксел иска инвестиции в екология

Снимка: Архив

Брюксел иска инвестиции в екология. През периода 2014-2015 година трябва да бъдат приети промени в Закона за водите и в секторните стратегии. Това ще гарантира и средствата за ВиК.

По какви варианти на ОП "Околна среда 2014-2002" се работи в момента в МОСВ обясни Марта Цветкова, експерт в отдел "Управление на програма "Околна среда 2014-2020".

Държавният експерт Марта Цветкова уточнява, че вече е финализиран втория вариант от програмата, след отправените забележки от страна на ЕК към първия вариант и че вторият вариант до седмица ще бъде изпратен отново в ЕК за съгласуване. Надеждата е корекциите, направени от българските експерти да бъдат приети и да бъдат направени промени, които се предлагат в българското законодателство по отношение на ВиК сектора и сектор отпадъци.
Марта Цветкова дава два конкретни примера във връзка с пестицидите - от една страна, или във връзка с радиоактивните отпадъци. За последните, например, се изисква специално съхранение от страна на общините, но повечето от тях нямат достатъчно средства за да изграждат депа и във новата програма 2014-2020 г. това ще залегне в плановете за съфинансиране, както и бенефициентите ще могат да кандидатстват с проекти за евро-средства.
Що се отнася до ВиК сектора, там работна група експерти от две министерства- Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие активно обсъждат необходимите промени в българското законодателство, които бързо да бъдат приети, за да бъдат адекватни с европейското законодателство, така че да можем да кандидатстваме за помощ във ВиК-сектора.

По публикацията работи: Е.Антова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!