Министрите на отбраната и на въшните работи на ЕС ще обсъдят евентуална операция на САЩ в Сирия

Снимка: Архив

Евентуална операция на САЩ в Сирия ще бъде обсъждана на срещата на министрите на външните работи и на министрите на отбраната на ЕС, която ще се състои на 6 и 7 септември във Вилнюс.

 Участието на американския държавен секретар Джон Кери в срещата беше оповестена от върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън в имейл до министрите, съобщават официални източници.

Това ще е добра възможност за размяна на мнения с г-н Джон Кери по главните проблеми, посочва Аштън. Присъствието на американския първи дипломат е тясно свързано с развитието на сирийския конфликт в момент, когато администрацията на САЩ е предприела трудна кампания за убеждаване на членовете на Конгреса да разрешат на президента да предприеме удари срещу режима на Башар Асад. Анализатори коментират, че ако Кери отиде във Вилнюс, му предстоят доста усилия да убеди многото европейски страни, които са резервирани относно евентуален военен ангажимент.

 


Броят на мерките за държавна протекция, използвани от търговските партньори на ЕС, се увеличава. Това сочи доклад на ЕК за 31 основни търговски партньори на ЕС. Според проучването в тези страни са били въведени около 150 нови мерки за ограничаване на свободната търговия, а едва 18 механизма са били премахнати.

Като пример Комисията дава увеличените мита за внос на стоки. Най-много таксите поскъпват в Бразилия, Аржентина, Русия и Украйна.

Задължението за използване на национални продукти и предприятия също са част от протекционистките мерки, използвани най-вече от Бразилия, Аржентина и Индия.

Други отчетени практики са поощряването на износа и мерките за защита на някои национални индустрии от чуждестранната конкуренция.

Начело на списъка на страните, използващи държавните мерки, е Аржентина , следвана от Русия. Китай, с който ЕС има търговски спорове, използва 36 мерки за защита на националната икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!