Марк Грей: Не виждам значителен проблем с България през следващата година

Снимка: Архив

Успоредно с началото му у нас, новият политически сезон набира скорост и в Брюксел – евродепутатите и комисарите вече са там, днес предстои и първото редовно заседание на Европейската комисия след лятната ваканция. Говорителят на Еврокомисията Марк Грей заяви:

Имаме малко повече от година до края на мандата на тази комисия, той приключва на 31-и октомври догодина. Можем да разделим този период на два етапа, като първия ще обхване времето от сега до изборите за Европейски парламент през май 2014-а. През тези осем месеца комисията ще работи с цел да придвижи напред всичките си ключови предложения, които все още са на масата за преговори – основните от тях са свързани с банковия съюз, с инициативи, насочени към гражданите като цифровите телекомуникации и роуминга. За нас е много важно да получим съгласието на Европейския парламент и съвета. Предстоят ни и решаващи преговори за търговското споразумение със СЩ. Международната политика също ще е във фокуса на вниманието ни – продължаваме да следим ситуацията в Египет и в Сирия, отдаваме голямо значение на ролята на комисар Кристалина Георгиева в хуманитарната сфера.

Вторият етап, както е обичайно за финалната част от дейността на всяка комисия, ще е под знака на институционалния процес по избор на нов парламент и нов състав на комисията. За нас обаче решаващи са следващите 8 месеца, в които – мога да ви уверя, ще се работи с пълна пара, и хората в тази сграда няма да се занимават с бъдещето, а с непосредствените задачи. Предстоят ни много важни решения за икономическия и валутен съюз, предстои ни работа по така наречения пакет от две икономически регулации, който за пръв път в историята на евросъюза дава на комисията възможност да прави преглед на националните бюджети.
Председателят Жозе Барозу и комисарите вече работят по всички тези задачи, а само след седмица – на 11-и септември, в годишното си слово за състоянието на съюза, Барозу ще очертае в детайли как вижда икономическата и политическата ситуация и пътят напред.

На въпрос доколко комисията, която сама по себе си е изпълнителен орган, ще бъде част от предстоящата кампания за европейските избори и да очакваме ли видими политически тенденции или пристрастия, Грей отговори:

Със сигурност можете да очаквате комисарите да действат и да убеждават в името на Европа. Предстои да се правят ключови избори при предстоящия вот за европейски парламент. Историята показва, че някои комисари решават да се включат в европейските избори, други остават по-встрани – предстои да видим как ще се развият нещата този път. Наистина обаче карикатурната представа за комисарите като брюкселски бюрократи не отговоря на реалността – всъщност те са политици. Всеки от тях гледа на себе си като на политик, и можете да не се съмнявате, че всеки от тях ще иска да покаже какво е направил за европейските граждани от всичките 28 страни-членки през последните 5 години.
На въпрос дали през новия политически сезон ще се наложи да се отдели много време на български въпроси и проблеми, свързани най-вече, но не само с мониторинговия механизъм върху правосъдието и вътрешните работи, той обясни:
Не очаквам да се занимаваме България по по-особен начин, отколкото с която и да е друга страна. Имаме наистина уникална ситуация с мониторинговия механизъм, всички знаем това, но гледайки напред очаквам да работим с България по същия начин, по който работим с другите държави. Честно казано, не виждам значителен проблем с България през следващата година. Разбира се, напредъкът в сферите правосъдие и вътрешни работи трябва да бъде оценен, надяваме се да можем да отчетем някакви значими постижения. Знаем, че за България има ключови въпроси – свързани било с Шенген, било с енергетиката или с това как да покажем ползата за гражданите от европейското членство. Но от гледна точка на Брюксел – не, ние не гледаме на България като на някакъв проблемен случай, на който ще трябва да отделим специално внимание през следващите 6 или 12 месеца.

Смятам, че докладът само по себе си ще е част от този процес на изясняване как продължаваме занапред. В този доклад, който още не е написан, ние ще трябва да вземем решение. Засега няма решение за съдържанието му, но е повече от логично, че след като дадохме на България допълнително време да покаже резултати, ще трябва да направим някои политически оценки. Знаете, че в Европейския съюз се води по-широк дебат за оценка как се спазва върховенството на закона във всички страни-членки – това беше сред акцентите на речта на председателя Барозу за състоянието на съюза точно преди година, и този дебат ще продължи. На този етап обаче не са взети никакви решения, освен, че ще имаме доклад за България в края на тази година.

На въпрос дали ЕК е обезпокоена от нестабилната политическа ситуация в България и да очакваме ли, че продължаващите протести и продължаващият натиск върху правителството да подаде остава ще усложнят диалога София-Брюксел, Грей заяви:

Според мен е много важно вашите слушатели да разберат, че комисията работи безпристрастно с всяко правителство, което е на власт. Имаме различни управляващи партии в цяла Европа – били те ляво-центристки, дясно-центристки или либерални – работим с всички тях. Разбира се, че политическата стабилност е много важна – председателят на Европейската комисия Жозе Барозу вече лично обърна внимание на това. Ние обаче няма да се намесим в никой вътрешно-политически дебат. Защото ако започнем да правим това при един случай, ще трябва да продължим и при други. Същото важи и за изборите. В един съюз от 28 страни със сигурност във всеки един момент някъде предстоят избори. Комисията много внимава да не се намесва в тези национални процеси. В същото време обаче винаги призоваваме за политическа стабилност – защото сме убедени, че тя е за доброто на всяка отделна страна от гледна точка на политическите и икономическите й перспективи и инвеститорския интерес към нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!