Мерки на ЕС за борбата с допинга в спорта

Снимка: Архив
 

Макар, че насърчаването на заниманията със спорт е задача главно на отделните страни-членки, ЕС трябва да инициира мерки за борба с допинга, уреждането на мачове и насилието на спортните стадиони - това бе записано в доклад, одобрен от Европейския парламент преди година. Всичко това става възможно благодарение на договора от Лисабон, който дава нови правомощия на ЕС в областта на спорта и този доклад е първият по темата. С него Европейският парламент предлага мерки за справяне с насилието, свързано със спорта, и дава идеи как да бъде насърчен масовият спорт. 

Друга важна тема в доклада е увеличаването на привлекателността и масовизирането на спорта.

С гласуваната резолюция Европейският парламент търси възможности, които ще позволят спортът да сближи хората от различни европейски страни и да помогне за изграждането на обединена Европа. За тази цел ЕС следва всяка година да организира Европейски ден на спорта и да определя Европейска столица на спорта. Програма за европейска мобилност на младите спортисти е също сред идеите на доклада. 

Година след приемането на резолюцията - какво промени това в българските центрове за спорт в университетите? Как да бъдат откривани и стимулирани младите хора с добри спортни постижения в рамките на университетската система - по темата говори проф. Димитър Михайлов, заместник-ректор на Националната спортна академия, който смята за крайно необходимо подготвянето на законодателни промени, които да са в подкрепа на спорта.

Преди това обаче - успешният пример на Великобритания, разказан от кореспондента ни Веселин Паунов.

 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!