В Европейския парламент се подготвя предстоящото пленарно заседание

Снимка: Архив
Тази седмица в Европейския парламент е посветена на заседания на комисии и на подготовка за предстоящото пленарно заседание, което ще е от 9 до 12 септември. Най-натоварен ден ще е четвъртък, 5 септември. Очакваме новини от няколко заседания.
Комисията по граждански свободи ще проведе първото от поредица изслушвания, в които ще разгледа дейността на американската Агенция за национална сигурност в Европа. Сред поканените за дебатите са някои от журналистите, които публикуваха за пръв път новината за широкомащабно наблюдение на електронните комуникации по целия свят. Заседанието ще бъде излъчвано онлайн на страницата на Парламента;
Също в четвъртък членовете на икономическата комисия ще обсъдят развитието на европейската икономика с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Една от темите вероятно ще е положението в Гърция; 
След като бе постигнато предварително споразумение с представители на страните-членки през юли, комисията по заетост и социални въпроси ще гласува, на 5 септември, позицията си относно предложението за нова програма на Европейския съюз за стимулиране създаването на работни места, улесняване на трудовата мобилност и борба със социалната изолация.
Депутатите в комисията по култура ще гласуват становището си по друга нова програма на Европейския съюз - „Творческа Европа“. Тя обединява, за следващата финансова рамка, съществуващите програми за култура и аудиовизуални медии.

Основното събитие в новата парламентарна сесия от понеделник се очаква да е годишното изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за състоянието на Общността. Предвижда се депутатите да гласуват позицията си относно финансовата рамка за следващия програмен период, директивата за тютюневите продукти, законодателството за единния банков надзор и биогоривата.
По публикацията работи: М.Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!