Николай Николов: Инвестицията за референдум в София си заслужава

Снимка: Архив
Референдумът е основна форма на пряка демокрация в ЕС. Модерните форми и процедури на пряката демокрация дават възможност на гражданите реално да участват в обществените дела и да решават важни проблеми на управлението. Ако при представителното управление се гласува за политици, които от името на народа вземат основни решения, то смисълът на пряката демокрация е във възможността гражданите да инициират обществен дебат и общо народно гласуване, на което да решат въпрос, който смятат за важен.

В предаването "Преди всички" темата коментира докторът по право Николай Николов. По думите му мотивите за съдебното решение на Административния съд, с което се отменя отказа на Общинския съвет в София за свикване на референдум за прекратяване на договора за концесия със "Софийска вода", са изцяло процедурни. Всички тези процедурни грешки мога да бъдат избегнати на заседанието на СОС на 5-и септември и тогава е възможно да се потвърди отказа или да насрочи референдум, което е преди всичко политическо решение, добави той.

Това, което трябва да направи Общинския съвет, е да прецени спазена ли е процедурата за този референдум и разбира се има право да прецени доколко той е основателен. На мен ми се вижда некоректно още на този етап да се вкарват в обществения дебат чисто икономически показатели. Нека бъдат вкарани в обществения дебат, след като се приеме решението за референдума.

Според него между 800 000 и 1 млн. лв. е реалната сума за провеждане на референдум в София: Тази инвестиция си заслужава, защото става дума за всяко домакинство в София в следващите 10 години. Дори да не се явят необходимия брой избиратели на този референдум, във всички случаи вотът ще има значение както за средата, така и за изпълнението оттук нататък или прекратяването дори по инициатива на самия Общински съвет и общинска администрация на този договор. Ще има отношение и за поведението, отношението и парите, които ще инвестира тази фирма оттук нататък.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!