Европейската комисия ще преразгледа правилата в биоземеделието

Снимка: Архив

През септември Европейската комисия трябва да преразгледа правилата за органичното земеделие. Вероятно ще бъдат преосмислени и стандартите за сертифициране, както и оценките на потенциалните рискове от генетично модифицираните култури. Бъдещата пътна карта може да отвори възможността за обновяване на регулациите от 2007 година и плана за действие за биоземеделието, който вече е на около 10 години. В голямата си част представителите на сектора не бяха включени в промените в Общата селскостопанска политика, договорени през юни. Основната европейска организация на биоземеделците - Международната федерация на движенията в органичното земеделие, приветства предстоящите промени като възможност за засилване на този тип селско стопанство. Биоземеделието все още представлява твърде малка част от целия европейски сектор, въпреки силните национални програми за подпомагането му в страни като Австрия, Швеция или Естония. Според данни на Института за органично земеделие в швейцарския град Фрик, само 2,2 процента от земеделските площи в Европа се обработват по биологичен начин.

Последните данни за пречистването на отпадъчните води в Европа показват подобрения в събирането и обработката, въпреки че все още има големи различия между държавите членки. Лидерите в тази област, като Австрия, Германия и Холандия, до голяма степен постигат европейския минимум в стандартите, а други няколко държави са съвсем близо до тях. По-новите страни членки също са подобрили събирането и обработката като цяло, независимо от по-ниската степен на съответствие.
Докладът, който обхваща периода 2009-2010 година, показва, че 91% от замърсените води в големите европейски градове се подлагат на по-прецизна обработка Това е значително подобрение в сравнение с предишния доклад, където тази цифра е била 77 на сто. По-доброто пречистване и по-рядкото изхвърляне на необработвани канализационни води е подобрило качеството водата за къпане - в 78 на сто от местата за къпане то е отлично. 15 държави членки събират 100 % от общото си количество замърсена вода. Всички са запазили или са подобрили предишните си резултати, въпреки че степента на съответствие остава под 30 на сто в България, Кипър, Естония, Латвия и Словения.

По публикацията работи: Даниела Савова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!