Кр.Георгиева: ЕС има готовност да помогне в борбата с пожарите

Снимка: Архив
08.08-Евранет+


Спешният център за реагиране към Европейската комисия ще съдейства за бързо оказване на помощ в борбата срещу разрастващите се пожари в Босна и Херцеговина. Два противопожарни хеликоптера, изпратени от Хърватия, вече са разположени в засегнатите области. "Трябва да бъдем бдителни - сезонът на горските пожари е в разгара си и рисковете са високи в по-голямата част от Южна Европа. Спешният център за реагиране е в непрекъснат контакт със страните с най-висок риск. Имаме готовност да помогнем, ако силата на пожарите надхвърля възможностите на страните да се справят с тях", заяви еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и борба с бедствията Кристалина Георгиева.

Европейската комисия обяви намаляване на риболовните квоти за страните-членки на ЕС, които са надвишили квотите си спрямо 2012 година. Комисарят по морските дела и риболовното дело Мария Даманаки заяви: "Тъй като ние се стремим към прилагането на реформирана общностна риболовна политика, наш приоритет е да направим така, че правилата да станат по-строги за всички. Това ще ни даде възможност за по-дългосрочно фокусиране и ще засили контрола върху риболова".

Европейската комисия ще изпрати група от експерти за мониторинг на границата между Гибралтар и Испания, съобщи брюкселското радио “Контакт”. На експертите е възложено да следят дали граничният контрол се осъществява „пропорционално”.
Нарастването на напрежението около проблемите на Гибралтар в отношенията между Великобритания и Испания не е отскоро. В началото на миналата седмица Лондон привика испанския посланик да обясни защо има забавяния на границата с Гибралтар, провокирани от въвеждането на допълнителни проверки.
По публикацията работи: А.Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!