Брюксел отвори пътя за Европейски патентен съд

Снимка: Архив
09.08 " Евранет + " в "Преди всички" - авт. Веселина Миланова

Брюксел отвори пътя за специализиран европейски патентен съд, който да разрешава споровете на едно място и да се избягва многостранните съдебни спорове да се гледат в няколко различни съдилища в държавите - членки на Европейския съюз.
В понеделник Европейската комисия обяви правната рамка за защита на патентите на европейско ниво, като по този начин обнови правилата на ЕС за юрисдикцията на съдилищата и при признаване на съдебни решения.
Целта на промените е да облекчат възможностите за компании и изобретатели да защитават патентите си. Единният патентен съд ще има специализирана юрисдикция в патентни спорове, като основната задача е да се намалят съдебните разходи и да се съкрати времето за излизане с решение.
"При случай на спор вече няма да се налага компаниите да започват действия пред редица съдилища в различни държави", заяви еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.
"Премахването на бюрократичните пречки, допълнителните разходи и правната неяснота от това да имаш 28 различни и често противоречиви системи ще направи единния пазар по-привлекателен. Това е много добър пример за това как правосъдните политики могат да стимулират растеж", отбеляза тя.
След продължили 40 години преговори, европейските лидери официално се споразумяха за единен европейски патентен съд, в който първоначално се съгласиха да участват 24 държави членки, а по-късно се присъедини и България- обясни Костадин Маневнтерв, юрист , който дълги години се занимава с патентно право , бивш председател на Патентното ведомство в България. Според него след влизането в сила на споразумението ,получаването на единен европейски патент ще струва около 30 пъти по -евтино, отколкото до момента.
По публикацията работи: В.Миланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!