Ангела Меркел: Европа не трябва да разчита на отминали постижения

Снимка: Архив

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще направи последното си изказване за състоянието на Съюза за този парламентарен мандат. Днес той ще представи пред евродепутатите плановете на институцията, която ръководи, до изборите за Европейски парламент през май 2014 г. и ще направи оценка на ситуацията в Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че Европа не трябва да разчита на отминали постижения, защото рискува да се превърне в континент- музей, посещаван от туристи, които се възхищават на ренесансовата архитектура например, ако не успее да е конкурентна на другите бързо развиващите се нации, пише вестник “Дейли Телеграф”. Според Меркел, която води кампания за преизбирането й на 22 септември, държавите могат да са силни само ако се модернизират и останат новаторски.

Девет големи европейски доставчици на електрическа енергия призоваха ЕС да намали нивото на държавната подкрепа за развитието на възобновяемите енергийни източници, съобщи Франс прес. Според компаниите прекомерно щедрите държавни субсидии за възобновяемите енергии разубеждават инвеститорите да влагат пари в традиционните енергийни източници и подкопават рентабилността на конвенционалните електрически централи, по-специално тези с газ.

По публикацията работи: Анелия Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!