Експерти: Европа не дава готови решения, а стимули да ги намираме сами

Снимка: Архив

Ромите представляват 9,94 на сто от населението в България. Това сочат данни на Европейската комисия. По време на преброяването през 2011 г. общо 325 343 души са се самоопределили като роми, а се предполага, че действителният им брой е между 700 и 800 хил. души.

Средно в страните от ЕС ромите съставляват 1,18 на сто от общото население. В редица доклади обаче Европейската комисия отчита, че страната ни не обръща достатъчно внимание на въпроса с изолирането на ромите в училище. Освен това ромите нямат и нужните здравни застраховки и работа. Проблемът с малцинствата е много сериозен в Европа - в момента на континента живеят 300 различни етнически малцинства, като според данните един от всеки седем граждани на Европейския съюз принадлежи към регионално малцинство. Наскоро Европейската мрежа срещу расизма публикува изследване според което ромите, африканците и мюсюлманите са най- дискриминирани в Европа. Изследването дава примери с Германия, където жени със забрадка не са били допускани до фитнес зала, както и с Франция, където лекари са отказвали лечение на хора заради техния малцинствен произход. Ненавист срещу ромското малцинство пък подпали Чехия. Стотици членове на крайнодесни организации организираха преди две седмица протести срещу ромите в няколко града. На места се стигна до сериозни сблъсъци с полицията и хвърляне на камъни по униформените, които отвърнаха със сълзотворен газ.

В интервюто доц. Михаил Иванов отбелязва, че Европа не може да ни даде готово решение на проблема, а се опитва да ни стимулира да се го намерим сами. Проблемът е, че във всяка една страна казусите с малцинствата са различени. Те имат различен манталитет и потребности. Например ромите у нас не могат да се сравняват с ромите във Великобритания и Германия. По думите му във Великобритания и Германия ромите се приемат като пътуващи групи и техните проблеми се свеждат до стоянките, на които трябва да спрат или до това как да се обучават децата им. В България ромският проблем е "проблем на гетата". По думите му никое правителство през последните 23 години не се е заело сериозно с решаването на ромския въпрос. Десетилетието на ромското включване доказва тезата му. Доц. Иванов признава, че имаме стратегия, която не се изпълнява. По думите му не трябва да разчитаме само на еврофондовете за решаването на този проблем.

По публикацията работи: Сн.Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!