Европроект по математика възпитава изследователско отношение към материала

Снимка: Архив

България е на 47-о място по математика от общо 65-те държави, участвали в международното изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и изостава с над една година в обучението спрямо средното ниво за организацията.
44 процента от българските ученици се справят единствено с елементарни изчисления и не могат да приложат теоретичните знания на практика. Средностатистическият деветокласник в България се справя с количествени задачи с изчисления, които не изискват аналитично мислене. Затруднява се с работата с графики и връзката между математическата теория и реални казуси.

Изследователският подход в образованието е метод, който позволява на учениците да бъдат активни участници в учебния процес, а не пасивно да възприемат информацията.

Европейският проект "Математика и природни науки за цял живот" има за основна цел да възпита в учениците изследователско отношение към всеки проблем в живота - обяснява акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България и координатор на проекта.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Н.Колева с акад. Кендеров.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Н.Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!