ЕП: Правото на свободно движение е осигурено за всички европейски граждани




Дебатът "за" или "против" свободното движение на хора в Европейския съюз продължи да бъде тема на дискусии и тази седмица. Те бяха проведени и в Европейския парламент, където след дебат беше приета резолюция, с която евродепутатите се противопоставиха на ограничаване свободата на движение на гражданите на Европейския съюз. Приет бе призив, в който се напомни, че правото на свободно движение е осигурено за всички европейски граждани, както и апел - този въпрос да не се превръща в основен акцент на предизборните кампании на определени партии в някои европейски държави.

По време на дебата Европейската комисия обвини в шовинизъм и робуване на стереотипи държавите, които се опитват да ограничат свободното придвижване на хора, а председателят на ЕК Жозе Барозу - да се спазва идеята за отворена Европа.

По данни на Европейската комисия т.нар. мобилни работници допринасят за икономиките и бюджетите на страните-домакини. Въпреки че само 2,8 процента от всички граждани на ЕС живеят в държава от Общността, различна от тяхната родина, те са ключов елемент за успеха на вътрешния пазар и стимулират европейската икономика, заявиха по време на дебата евродепутатите. Към тази констатация се присъедини и Рут Гроув-Уайт от организацията "Майгрантс Райтс Нетуърк". Според нея българите и румънците не са заплаха за социалната система във Великобритания, но са били използвани от евроскептиците в страната за политически цели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!