ЕВРАНЕТ - 04.04.2013

- Колко е важно да си гражданин на Европа? Въпросът е тема на дебат в обявената за Европейска година на гражданите- 2013.
По темата събеседник е Христо Христов от Представителството на Европейската комисия в България. Той обяснява същността на кампанията, какви според първоначалните данни от проучването са основните права, които европейските граждани определят като важни и произтичащи от членството в съюза и дава пример за това как чрез промяна на правилата в общността правата на гражданите се разширяват / намаляването на цените на роуминга/.

- Доколкото нуждата от справедливост не познава граници, предаването запознава слушателите с една от последните препоръки на Европейския съюз към по-ефективно разглеждане на граждански и търговски дела като фактор за привличане на инвестиции. Какви са наблюденията на комисията в различни европейски държави и как „Европейското информационно табло в областта на правосъдието“ ще работи за преодоляване на дисбалансите в правораздаването в отделните страни- членки.

- Предаването представя и актуалния Анализ на научноизследователската дейност и иновациите. Кое определя растежа на водещите страни- членки в този процес и какви са амбициите на стратегията „Съюз за иновации“.