ЕВРАНЕТ - 25.04.2013

От днес Пловдив става част от информационната мрежа „Европа директно” на Европейския съюз.

На ул. „Константин Фотинов” 15 се открива 15-тия за България център- част от мрежата на 500-те информационни центрове в големите градове на Европейския съюз. Такива има и в още 14 града на България и те ще съществуват до 2017 година, финансирани на повече от 50% от ЕК. За дейността им разговаряме с Петър Нацев, ръководител на комуникационните дейности на Представителството на ЕК в България.

Информационен център „Европа Директно – Пловдив” предлага различни възможности на гражданите да получават информация и съдействие за всички важни въпроси на ЕС
В Италия работят 160 центъра „Европа-директно”, в Германия те са 100, толкова са и във Франция и то в повечето големи градове. Европа осигурява основна информация и безплатен телефон с институциите в Брюксел по въпроси свързани с ЕС.

В центровете има безплатен достъп до интернет, сайтове на Европейския съюз, както и безплатна богата библиотека с информация за европейски програми. Експертите дават консултации по конкретни въпроси на европейска тематика, както и за подготовка и изпълнение на проекти.

"Европа-директно" съдейства на граждани, организации и фирми при организиране на обществени прояви, свързани с ЕС.