ЕВРАНЕТ- 20.06.2013

По-добра защита за жертвите на домашно насилие благодарение на приетото ново законодателство на ЕС

Всяка година близо 15 % от населението на ЕС може да станат жертва на престъпление някъде в ЕС. Рискът да станат жертви на престъпление е също толкова голям при пътуване в чужбина, колкото и у дома.

Жертвите на насилие, и по-специално жертвите на домашно насилие, скоро ще могат да се ползват от защита навсякъде в ЕС, след като на 6 юни министрите на правосъдието от държавите — членки на ЕС, приеха предложението на Европейската комисия.

Съгласно новия регламент за заповед за защита с действие в целия ЕС хората, които са били обект на насилие, ще могат да разчитат, че издадена в родната им страна заповед за въздържане от домашно насилие запазва своето действие, където и да се намират в ЕС. На практика това означава, че заповедите за въздържане от домашно насилие, издадени в една държава от ЕС, ще трябва да се признават в целия ЕС. По този начин защитата ще съпътства лицето, обяснява адвокат Милена Кадиева, управител на Фондация "Джендър алтернативи".

Правото на ЕС ще е най-вече в полза на жените. Според проучванията близо всяка пета жена в Европа е била жертва на физическо насилие поне веднъж в живота си . В това число на домашно или сексуално насилие, преследване или трафик на хора, допълва адвокат Кадиева. По думите й с новия регламент на практика приключва законодателния процес, който покрива всички сфери на наказателно право, и гражданско право.

Минималните правила за жертвите са част от по-широката цел на ЕС да изгради европейско пространство на правосъдие, така че хората да могат да разчитат на едни и същи основни права и да имат доверие в съдебната система, където и да се намират в ЕС.