ЕВРАНЕТ - 18.07.2013

Европейската комисия инициира въвеждане на нови правила за по-добра защита на клиентите на туристическите агенции. Te допълват Директивата за пакетните почивки, която е приета през 1990г. и защитават по-добре правата на хората, които избират пакетни почивки през сайтовете на туристическите агенции.

Според новите правила, предложени от ЕК, защитата вече обхваща не само туристите, купуващи готови пакети, но и тези, които сами съставят своите пакети, като купуват две или повече услуги от един и същ доставчик, с един договор, но избират сами кои елементи да влязат в пакетната почивка.

С новите правила се дава право на почиващите да предявяват иск за обезщетение за „нематериални“ вреди, когато почивката не е такава, каквато е трябвало да бъде. Настоящите възможности на туристите да защитят правата си и нуждата от нови правила коментира заместник-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

С новите правила за защита на клиентите на туристическите агенции се въвежда и по-строг контрол върху допълнителните такси - операторите се задължават да прехвърлят намаленията в цените;

Промените ще влязат в сила най-рано след осем месеца и най-късно след 18, в зависимост от това колко времe ще бъде необходимо за одобрение на мерките в европейския парламент и в Съвета на Европа, както и за пренасянето им в националните законодателства на отделните държави.