ЕВРАНЕТ - 08.08.2013

EU облекчава правилата за отпускане на помощи при бедствия

От създаването си през 2002 г. Европейският фонд „Солидарност“ е помогнал за преодоляването на щетите от 52 бедствия в цяла Европа, включително земетресения, горски пожари, суша, бури и наводнения. Двадесет и три държави са получили повече от 3,2 млрд. евро.

На 25 юли ЕК излезе с предложения, с които сполетените от бедствие държави и региони могат да очакват значителни подобрения в начина, по който работи фонд „Солидарност“. Те ще направят достъпа до фонда по-бърз, по-лесен и по-опростен. Те също така ще насърчат държавите да увеличат на първо място усилията си за предотвратяване и справяне с бедствия. Повече за новите правила научаваме от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев:

Новото законодателно предложение опростява действащите правила, така че помощта да се изплаща по-бързо, отколкото в момента. За първи път се предвижда възможността за авансови плащания. По-ясно се определя кой и в какви случаи може да ползва помощта, особено що се отнася за регионални бедствия. Реформата също така насърчава държавите членки да поставят усилията за предотвратяване на бедствия и стратегиите за управление на риска на по-преден план в дневния ред. Принципите на фонда остават без промяна, както и неговото финансиране — извън рамките на редовния бюджет на ЕС.

След ключовите промени са:

Уточнява се приложното поле на фонд „Солидарност“, като то ще бъде ограничено до природните бедствия и същевременно разширено със случаите на суша.

Стават по-ясни правилата за допустимост по отношение на регионалните бедствия, въвежда се единен праг за щетите при оказване на помощ — 1,5 % от регионалния брутен вътрешен продукт.

За първи път се дава възможност за авансови плащания: 10 % от очакваните средства от фонда, при ограничение от максимум 30 млн. евро.

Съкращава се административната процедура чрез сливане на два етапа на одобрение и прилагане в едно споразумение.

Въвеждат се мерки за насърчаване на стратегии за предотвратяване на риска от бедствия: изисквания за докладване и възможни условия за помощ.