ЕВРАНЕТ - 19.09.2013

В приета на 12 септември резолюция на Европейския парламент се посочва, че ЕС трябва да насърчава процес на намаляване на напрежението в целия регион и да увеличи помощта си за сирийските бежанци. Над 2 милиона са вече бежанците от Сирия предимно в Турция, Йордания и Ливан. В самата Сирия пък разселените вътре в страната, бягащи от гражданския конфликт, са над 4 милиона. Какво е влиянието на този процес върху страната ни и какви са възможностите за реакция на бежанския проблем от страна на ЕС коментира българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев.

Според Ковачев ЕК и страните-членки са най-големият донор с общо над 1 милярд и 300 милиона евро помощ за хуманитарни мисии във връзка с бежанците от Сирия. В глобален мащаб това е най-голямата сума, която досега е отпускана за бжанците от Сирия. За съжаление ЕС няма капацитет да я трансформира в политически инструмент за намиране на политическо решение. Причината – ЕС не говори с единен политически глас, а има разногласия между големите страни – членки.

Как могат да се съчетаят най-добре каузите хуманност, поемане на международни ангажименти с тези за националната сигурност и спокойствието на българските граждани? Ковачев коментира, че родните политици не трябва да очернят бежанците, тъй като те са жертва на гражданска война, не трябва да се търсят и политически дивиденти. Политиците у нас да бъдат бдителни, а самата ЕК да изиска от страните-членки още пари, за да продължи да извършва активно хуманната си дейност.

Българското Правителството работи добре по подготовката на документите, с които ще изиска финансова и техническа помощ от ЕС за решаване на проблема с бежанците у нас, за което имаме и добра българска аргументация, коментира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

До края на седмицата се очаква един от бежанските лагери в страната ни да бъде посетен от представители на бюджетната комисия на Европейския парламент.