EВРАНЕТ - 03.10.2013

Законодателството на новата Обща селскостопанска политика за периода 2014- 2020г. беше одобрено от Комисията по земеделие и развитие на селските райони / AGRI/ в Европейския парламент тази седмица, след като миналата се постигна неофициално споразумение в преговорите между Парламента, Еврокомисията и Съвета по Общата селскостопанска политика, като дава окончателна рамка на реформираната Обща селскостопанска политика до 2020г.

„ За първи път трите институции постигат споразумение, което е рeзултат на дебати, продължили две години. Много трудно беше постигането на това споразумение”– коментира българският евродепутат Мария Габриел член на Комисията по земеделие на Европарламента.

Тя пояснява останалите от досегашните преговори четири важни въпроса, по които е постигнато споразумение.

На първо по значимост място е по-голямата гъвкавост по стълбовете: на страните-членки се позволява да се прехвърлят средства от директните плащания към програмите за селските райни и обратно , с възможност до 15 %. , но за страни като България процентът може да стигне до 25.

Процентът на европейско съфинансиране за развитите на селските райони за по-слабо развитите и отдалечени райни в Европа е с възможност да стигне до 85 %.
Решението за т.н. таван за директни плащания е с минимум до 5 % за суми над 150 000 лв с възможност за дерогация т.е., това да зависи от всяка страна-членка.

Социална справедливост носи т.н. външна конвенгерция-разпределение на националните пакети директни плащания, с възможност всички страни –членки до 2020г. да достигнат 90 % от средната стойност за ЕС.

Като един от приоритетите в ОСП е решението за 2 % от националните плащания/ за първи път е фиксирано /, да отиват за млади фермери, което ще помогне за спиране обезлюдаването на много райони.