EВРАНЕТ - 31.10.2013

Европейската комисия, чрез представителството си в България, обяви конкурс за участие в младежки Екип Европа, част от инфорационната мрежа „Европа директно”. Основната задача на младежкия екип е да участва в инициативата "Отново на училище", коментира Христо Христов, пресаташе на Европейската комисия в България.

Той каза, че конкурсът е за млади хора, навършили 18 години, адресиран е към студенти, които имат интерес към европейските теми, искат да бъдат част от мрежа на активни млади хора, също искат да развият умения да говорят пред публика, да изнасят презентации на европейски теми.

За участие в конкурса няма специални изисквания, до 12 ноември младите хора трябва да изпратят кратко мотивационно писмо и анотация на избрана от тях европейска тема. Христо Христов посъветва желаниещите да участват да посетят сайта на представителството на Европейската комисия за детайли при кандидатстването за конкурса.
Основната задача на младежкия екип Европа е като доброволци да популяризират сред възможно най-голям кръг от хората европейските теми и то в цяла България.

Така чрез ежегодната инициатива „Отново на училище” те се връщат в родното училище и изнасят кратка лекция за Европа и за възможностите, които тя предоставя за учениците. Друга възможност за популяризиране на европейските теми са посещенията до малки населени места.

Младежите ще получат обучение, ще пътуват до Брюксел, за да се запознаят с европейските институции, накрая ще получат сертификат за участие, който могат да използват при търсене на стаж или работа.

Идеята е активните млади хора, преследвайките темите, които ги интересуват да бъдат полезни на българските граждани, за да получат те повече и по-ясна информация на разбираем език.