EВРАНЕТ - 26.12.2013

Темата за Европейския парламент присъства сериозно в българските медии.

Това сочат резултатите от специализирния медиен мониторинг, който се провежда по пилотен проект през 2013 година, реализиран от фондация „Медийна демокрация”и Информационното бюро на ЕП.

За динамиката на медийния интерес към дейността на ЕП и най-значимите европейски теми за българските медии разговаряме с Теодор Стойчев – и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП

“В първата част на годината имаше много по-сериозно отразяване от страна на европейските депутати, докато комуникацията, която излизаше от ЕП по законодателни досиета или по теми свързани с работата на ЕП, беше по-слаба, за сметка на позиции, които изразяваха членове на ЕП, което е и до голяма степен нормално.

Втората половина на годината нещата се поизравняват. Друга тенденция е, че европейските теми и ЕП се разглеждат много често през призмата на вътрешнополитически точки от дневния ред на България – изострената политическа обстановка в последните месеци, протестите, вътрешнополитическото противопоставяне, преминало и на общоевропейска сцена с намесата на основни политически партии в европейски мащаб, чиито членове са и българските политически партии.”

Попитахме г-н Стойчев наблюдават ли се тенденции на регионално ниво при отразяване на темите свързани с работата на европейските институции?

Тук мога да ви поздравя – отговори той - Пловдив е на второ място по отразяване на европейските теми, надявам се сътрудничеството да продължи и догодина.