EВРАНЕТ - 02.11.2014

Изборите за Европарламент през тази година ще покажат дали и как е възприет призивът „Да направим Европа по-близо до гражданите”,смята Юлияна Николова,бивш директор на Европейския институт,преподавател в магистърска програма „Европейски изследвания”.

„Това ще са първите евроизбори,които са след влизане в сила на Лисабонския договор.Затова е интересно от гледна точка на политиците,е как промените,които направиха в договорите,ще се отразят на активността на гражданите.

Защото всички промени след Ница от 2000 година бяха да направим Европа по-близо до гражданите.Как се разбира това?Европейските граждани по-активно да участват във формирането на политиката,по-активно се включват в изборните кампании,избирателната активност е по-голяма.От друга страна темата за европейските избори се фокусира върху самата Европа,а не върху вътрешните проблеми на държавите-членки”,казва Николова.

В някои държави кампанията вече започна.Стартът и обаче е със заявяване на позиции по големи европейски теми,,разбира се някъде и с формиране на коалиции.Следейки активността у нас,смятам че кампанията по евроизборите пак ще бъде вяла и отново центърът няма да е бъдещето на Европа.Най-вероятно пак ще се занимаваме с продажбата на земя на чужденци,например.

По мащабите на Евросъюза България не е малка държава и в този смисъл не трябва да пропуска шанса си да прави политика на европейско ниво,смята Юлияна Николова.