EВРАНЕТ - 06.02.2014


ДАТА: 6 ФЕВРУАРИ 2014
ВРЕМЕ НА ИЗЛЪЧВАНЕ: 9.10
ВРЕМЕТРАЕНЕ: 3 минути
АВТОР:ГАЛЯ МИТЕВА


Тази седмица евродепутатите приеха в пленарна зала на първо четене предложения за по-малко формалности за документите при преместване от една в друга държава от ЕС. Това ще улесни милиони хора, които пътуват, и ще им спести време и пари. Новите правила отменят изискваните досега легализация и апостил на някои документи, като се предлага единен формат за ЕС.
Eвродепутат Мария Габриел пояснява причините за отмяна на тези процедури- те са административно остарели и не отговарят на предизвикателствата на днешния конткест, в който се стремим към голям пазар и свободно движение на хора. Това се отнася не само за граждани, но и за фирми, особено за по-малките, които срещат по-големи трудности.

Единният формат ще допринесе и за по-голямо доверие и сътрудничество между всички страни-члени . Всичко това оказва силно влияние върху онази концепция, която наричаме „концепция за справедливост в полза на икономическия растеж”, а той няма как да се случи, ако Европа не предприеме стъпки като тази, за опростяване на процедурите.

Отмяната на процедурите легализация и апостил, улеснява гражданите на ЕС, защото се отнася за публични документи, издавани от съдилища и нотариуси, ог Министерство на външните работи, държавни агенции и комисии, като документи за брак, образование, гражданско състояние и др.

Предстоят и други процедурни облекчения. Едно от тях е създаването на мултилингвистичен формуляр по групи, за сертификати за раждане, брак , регистрация на фирми и др.