Владимир Шопов: Няма изненада в разнобоя около кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК


Продължаващите спорове около кандидатурата на Жан Клод Юнкер за поста председател на ЕК и съпротивата на някои европейски лидери за това стана повод през седмицата основните политически групи в Европейския парламент да подкрепят кандидатурата на Юнкер за поста.

Според анализатора Владимир Шопов няма изненада в разнобоя около кандидатурата на Жан Клод Юнкер. Шопов е на мнение, че за първи път в тази ситуация се наблюдава ясно противопоставяне между Европейския парламент, страните - членки на Съюза и Европейския съвет.

Макар и трудно лидерите ще успеят да постигнат договореност около кандидатурата на Юнкер, за да се избегне институционалната криза, която може да засегне Евросъюза, смята Шопов.

Ролята на балансьор за излизане от създалата се ситуация ще бъде поета от италианския премиер Матео Ренци, който ще се опита да смекчи съпротивата на британския си колега Дейвид Камерън, като ще използва различни средства, но в никакъв случай няма да предпочете да подкрепи варианта за блокираща квота, прогнозира Шопов.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!