Ролята на председателите на всяка една от основните институции на ЕС, кой за какво отговаря?


Европейските избори са вече зад нас, но много въпроси остават неясни. В предаването Евранет плюс на Радио Благоевград ще хвърлим повече светлина върху това кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, кой е новоизбрания председател на Европейския парламент, каква е ролята на председателя на Европейския съвет, ще говорим и за работата на Съвета на ЕС. Знаят ли обаче гражданите отговорите на тези въпроси? - това ще чуем в анкета в звуковия файл. 

Новият Европейски парламент започна първото си заседание с избора на германския социалист Мартин Шулц за нов мандат като председател в парламента. Германският евродепутат беше избран още на първия тур от гласуването с абсолютно мнозинство- 409 гласа "за". С този избор Шулц стана първият в историята председател на Европарламента с два мандата. Мандатът е от 2,5 години. За мястото се бореха четирима депутати: Пабло Иглесиас (Испания); Саджад Карим (Великобритания); Улрике Луначек (Австрия) и Мартин Шулц (Германия). Каква е ролята на председателя на Европейския парламент - обяснява Христо Христов,пресаташе в Представителството на Европейската комисия в България.

Европейската комисия е изпълнителният орган на ЕС и представя интересите на Европа като цяло, а не интересите на отделните страни. За пръв път на тези избори европейските политически партии представиха официални кандидати за главния пост в Европейската комисия, която е изпълнителният орган, натоварен да подготвя и прилага европейските политики. В изборната нощ повечето номинирани кандидати заявиха, че новият председател на Комисията трябва да бъде един от тях.

Официалната номинация дойде през изминалата седмица. Европейските лидери са номинирали Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, като той предстои да бъде утвърден на поста от Европейския парламент на 16 юли.

Европейският съвет се състои от ръководителите на правителствата на страните-членки, който подпомага Съвета на Европейския съюз в разработването на общите политики на високо ниво. Негов председател е Херман ван Ромпьой.

Четвъртата основна институция на ЕС е Съвета на ЕС, който няма един-единствен постоянен председател. Работата му се ръководи от страната, която председателства Съвета. Тя се сменя на ротационен принцип на всеки 6 месеца. През изминалата седмица Италия пое ротационното председателство на ЕС, след като то беше поверено през първите шест месеца на годината на Гърция. През следващите шест месеца италианското председателство ще работи по три основни за ЕС въпроса - икономически растеж, заетост и имиграция. По повод италианското председателство на съюза италианският премиер Матео Ренци подчерта, че тези шест месеца Италия ще се постарае да убеди младите хора, че ЕС е съюз от държави, в който хората може да имат надежди.

Чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!